Yellowstone dă semne că ar putea erupe în curand

Un raport al U.S. Geological Survey – institutul american pentru studiul pământului – atrage atenția că un roi de seisme au lovit parcul YellowStone provocând mai mult de 60 de evenimente separate care au atins magnitudini de până la 5 grade săptâmâna trecută.

Experții se tem că erupția supervulcanului a întârziat deja. Având în vedere volumul masiv al bazinului de sub parc, o erupție ar putea pur si simplu să radă viața pe o zonă de mii de kilometrii în interiorul SUA.

Deși este bine-știut că Yellowstone a erupt catastrofic în timpurile recente, poate mai puțin cunoscut este că acestea erau ultimele erupții într-o istorie prelungită de mai mult super-erupții catastrofice care au ars o întreagă fâșie de pământ ce-a lungul râului Snake River înspre est de la Oregon până la Yellowstone de opt milioane de ani până în prezent – a declarat Tom Knott de la departamentul de vulcanologie al Universității din Leicester.

 

În pregătirea unei eventuale erupții, SUA au deja un contract cu mai multe țări pentru preluarea de cetățeni americani în cazul nefericit în care supervulcanul de la Yelloston ar erupe. Printre acestea se enumeră Brazilia, Australia și Argentina. Africa de Sud a refuzat însă participarea, pentru a „nu altera balanța culturală” a țării. Sute de miliarde de dolari au fost plătite deja către guvernele străine pentru a facilita acordul care se va încheia însă în 2024.

Cumularea presiunii în camera de magmă poate dura până la 10 ani, deci cumva fenomenul va putea fi depistat în prealabil. Conform Dr. Jean-Philippe Perrillat de la National Centre for Scientific Research in Grenoble, Franța, “când diferența de densitate între magma topită din cavitate și roca înconurătoare va fi îndeajuns de mare, atunci va exploda. Dacă volumul de magmă este destul de mare, va ieși la suprafață, se va ridica și va exploda ca o sticla de șampanie”.

Deși părerile specialiștilor sunt împărțite cu privire la momentul precis în care Yellowstone va erupe, există un consens cu privire la efectele acestei erupții: SUA continentală va fi acoperită de cenușă și zeci de milioane de americani vor fi evacuați de urgență.

Referințe:

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *