Rusia amenință că va intercepta orice avion american și încetează coalborarea cu SUA în Siria

Pe 18 Iunie, SUA au doborât un avion sirian, acțiune condamnată cu vehemență de Ministerul de Externe al Rusiei. Sergey Ryabkov, ministru adjunct în Ministerul de Externe al Rusiei a declarat că el crede ca lovitura „trebuie să fie mai întâi privită ca o continuare a agendei SUA de neglijare a normelor de drept internaționale. Indiferent de cine este la putere în Washington, oamenii de acolo sunt obișnuiți să creadă că există circumstanțe care le permit să privească de sus cu aroganță și în unele cazuri să ignore pe față baza relațiilor internaționale”.

La puțin timp după această declarație, Rusia a anunțat că va înceta orice comunicare cu SUA în cadrul memorandumului de prevenire a incidentelor în spațiul aerian sirian. Ministerul de Externe a avertizat de asemenea că rachetele rusești vor intercepta orice avion care va încălca ariile de operațiuni ale forțelor aeriene rusești din Siria.

„În zonele under aviața rusă conduce misiuni de luptă în spațiul sirian, orice obiect din aer, incluzând avioane cu reacție sau drone fără pilot care vor fi observate la vest de râul Eufrat vor fi tratate de forțele aeriene și terestre de apărare ca ținte aeriene” a anunțat ministrul apărării.

Escaladarea tensiunilor pare clarificarea noii relații între Rusia și Siria în epoca Trump. În ciuda speranțelor pe care și le-au pus rușii în Trump și în ciuda oricăror declarații făcute de acesta, trebuie să privim faptele. Pe baza faptelor, Trump nu ține cont de acorduri, bombardează Siria doar ca avertisment pentru chinezi și implică armata SUA în conflict direct cu armata siriană, în premieră.

Urmează probabil doborârea de către SUA a unui avion rusesc, probabil „din accident” însă în scop demonstrativ.

2 thoughts on “Rusia amenință că va intercepta orice avion american și încetează coalborarea cu SUA în Siria

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *