Oliver Stone despre interviul cu Vladimir Putin

Cunoscutul regizor Oliver Stone a realizat recent un interviu cu Vladimir Putin. Ron Paul, un fost congresmen din Texas l-a invitat pe Oliver Stone să discute despre acest interviu în cadrul canalului său de pe Youtube unde transmite aproape zilnic comentarii economice și politice. Ron Paul este un observator atent al politicii externe americane și un critic al războailor duse de americani, trăgând periodic semnale de alarme cu privire la riscul escaladarii conflictului între SUA și Rusia care ar duce la sfârșitul lumii.

Oliver Stone este cunoscut pentru numeroase blockbustere printre care și Wall Street: Money Never Sleeps sau mai recent Snowden. Interesul lui Stone pentru ruși este mai vechi. Crescut într-o Americă terifiată de ruși, Stone a mers în anii 80 în Rusia pentru a intervieva 12 dizidenții ca un tânăr regizor. Dizidenții regimului Brejnev erau niște evrei într-un ospiciu medical. Nu a mai apucat să îi intervieveze deoarece a căzut URSS. S-a întors apoi în Rusia să lanseze 2 filme: JKF și Natural Born Killers în anii 90 când a putut să observe dezastrul rămas dupa căderea URSS: mafie, sărăcie, alcoolism, etc. S-a întors apoi în ani 2000. După ce a realizat filmul Snowden, fiind interesat de povestea acestuia s-a gândit să viziteze din nou Rusia.

Lui Stone i se pare ironc că cel mai mare patriot american a ajuns să trăiască în Moscova pentru că Rusia este singura țară din lume care îl primește. Rusia este, în opinia lui Stone, singura țară din lume care are suveranitate în fața americanilor deoarece „își permite” să nu asculte de Imperiu. Paradoxal este ca rușii au cerut un tratat de extrădare cu SUA de mult timp însă americanii i-au refuzat pentru a proteja spionii ruși fugiți.

În ultimiii anii relațiile rusi-americane s-au deteriorat treptat, pornind de la tratatul de limitare a rachetelor anti-balistice, continuând cu expansiunea NATO și sprijinul oferit de americani cecenilor în timp ce rușii i-au sprijinit în Afganistan. Putin s-a simțit trădat de americani. Tratatul împotriva rachetelor balistice a fost fundația unei stări de oarecare pace între cele două mari puteri. Acum însă ne-am întors în perioada războiului rece în care chiar și cea mai mică greșală poate distruge planeta. Stone face referire la filmul Dr. Strangelove pe care l-a văzut și Putin și despre care acesta a declarat că era realist la vremea când a fost făcut și este realist și în ziua de astăzi. În film, un general nebun care este obsedat de distrugerea rușilor provoacă evenimente care duc la pornirea războiului nuclear și distrugerea planetei.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *