Marea Chinei de sud: China trimite nave de război și avioane să intercepteze o navă americană

Doar la câteva zile până la întâlnirea lui Trump cu președintele chinez în Hamburg în cadrul summit-ului G20 – unde Trump se va întâlni și cu Putin – Trump a trimis o navă distrugător dotată cu rachete de croaziera lângă insulele Triton în Marea Chinei de Sud întt-un gest de manifestare a puterii americanilor asupra chinezilor care pretind în ultimul timp dominația în zonă.

Conform unor surse anonime citate de Bloomberg, the U.S. Navy a trimis distrugătorul USS Stethem la 12 de mile nautice (22 kilometers) distanță de Insulele Triton duminică, traversând zona maritimă contestată de China, nava americană trecând sub pretextul „liberei circulații în apele internaționale”.

A fost a doua operațiune de acest tip a US Navy sub președenția lui Trump. Pe 24 Mai, distrugătorul marinei americane USS Dewey a ajuns la 12 mile de Reciful Mischief în Insulele Spratly , un alt arhipeleag disputat care se situează în zona de sud a mării Chinei de Sud. Atunci, ministrul chinez al apărării  a trimis doua fregate sa “avertizeze” nava americană și a declarat că „China se opune ferm comportamentului SUA de afișare a forței și militarizare a regiunii”.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *