Turcia avertizează că e gata de intervenție militară în Siria și acuză SUA de crearea unei armate teroriste

Vorbind la un interviu pentru  France 24, în care s-a lansat asupra Germaniei pentru că nu i-a permis să se adreseze comunității turce și pentru că l-a împiedicat să-și aducă bodyguarzii la viitoarea întâlnire G20 din Hamburg, Erdogan a avertizat că Turcia este gata să intervină militar în nordul Siriei pentru a respinge forțele kurde de acolo, forțe care sunt înarmate și pregătite de SUA dar sunt văzute ca organizație teroristă de turci.

De asemenea, Erdogan a declarat că pentru a evita intervenția militară, o zonă neutră ar putea fi stabilită de Turcia cu trupe rusești în regiune.

Cu altă ocazie, adjunctul primului ministru, Numan Kurtulmus, a declarat pentru Reuters ca pregătirile militare ale turcilor în regiunea Afrin sunt „măsuri legale împotriva amenințărilor cauzate de prezenta forțelor kurde în regiune” și că Turcia va retalia împotriva oricărei mișcări ostile. Numan a mai adăugat: „Aceasta nu este o declarație de război. Facem pregătiri împotriva unor amenințări potențiale. Este o măsură legitimă pentru a ne putea proteja independența. Nu putem rămâne liniștiți împotriva celor care lansează rachete din Afrin”.

Kurtulmus a răspuns șefului forțelor kurde YPG , care a declarat pentru Reuters că desfășurările de forțe turce lângă zonele deținute de kurzi în nord-vestul Siriei sunt o declarație de război care poate produce incidente în câteva zile.

„Scopul YPG-ului principal este o amenințare la adresa Turciei și dacă Turcia observă orice mișcare a YPG în nordul Siriei care constituie o amenințare, va reacționa potrivit” a declarat Kurtulmus.  „Aceasta nu este o fantasmă pentru noi, este o abordare indispensabilă pentru protejarea securității granițelor Turciei”.

Problema s-a născut din considerarea aliatului YPG al SUA de către Ankara ca o extensie a grupării PKK care conduce insurgența din sud-estul Turciei încă din anii 1980. Turcia a fost mâniată de decizia SUA de a înarma YPG în timpul atacului asupra Raqqa.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *