Erdogan acuzat de genocid de Suedia

Cinci parlamentari din Suedia l-au pe mâna procurorilor pe Erdogan în Suedia pentru implicarea lui Erdogan în conflictul dintre forțele armate turcești și populația kurdă. Acuzața este de genocid, crime împotriva umanității și crime de război.

Este primul astfel de proces care are loc în Suedia în care pe lista acuzaților se află un șef de stat. Pe langă Erdogan, alți politicieni din Turcia sunt acuzați, inclusiv primul ministru Binali Yildirim. Măsura este posibila în baza unei legi adoptate în 2014 de Suedia care permite judecătoriilor să primească orice caz cu privire la crime împotriva umanității indiferent de țara în care au avut loc.

Procurorii suedezi vor decide dacă să lanseze o investigație pe baza cererii celor 5 parlamentari. Dacă procuratura va accepta cererea, s-ar putea ajunge la arestarea lui Erdogan în Suedia.

Relațiile dintre țările europene și Turcia s-au deteriorat continuu în ultimul an. După ce a fost oprit să participe la miting-ul pentru referendumul de întărire a puterilor prezidențiale din Germana, Erdogan a avut probleme și la recenta întâlnire G20 unde nu a putut să-și aducă bodyguarzii deoarece acești sunt acuzați deja de SUA pentru incidentele de la ambasada Turca din Washington în urma vizitei lui Erdgoan din SUA, în timpul cărora bodyguarzii au bătut protestatarii și nu au răspuns la ordinele polițailor americani.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *